Menu

Bier & Gastronomie

JPEGBier heeft in de volkskeuken al eeuwen zijn plaats verworven. Veel van de klassieke stoofpotjes of marinades van de Belgische keuken kennen reeds lang het gebruik van bier. Maar meer en meer weet bier zijn plaats te veroveren in de Haute Cuisine en bieden vele restaurants naast, of in plaats van, hun wijnkaart een aangepaste bierkaart.

Voor veel mensen is de combinatie van bier en gastronomie nog vaak onbewandeld terrein. Het is hoogtijd dat hier verandering in gebracht wordt. Regel één: hou het simpel! Doorgaans gelden dezelfde combinatieregels als bij wijn. Lichtere, blonde of witbieren bij vis en gevogelte, meer zware en donkere bieren bij vlees.

Goeie combinaties zijn deze waar beide partijen er iets bij winnen. Het bier versterkt de smaak van het gerecht en omgekeerd. Wat vooral niet mag gebeuren is dat er smaken weggedrukt worden omdat een bier bijvoorbeeld te krachtig is en geserveerd wordt bij een te licht gerecht.

Bij vis kan er dus gekozen worden voor doordrinkers zoals pils of witbier, ook bij zeevruchten of mosselen op een zomers terrasje is dit een heerlijke combinatie. Voor licht gevogelte of zwaardere visgerechten met eventueel romige sauzen kan er geopteerd worden voor blonde abdijbieren of doe eens een experimentje met geuze of saisonbieren.

Een tweede regel is om rekening te houden met de complexiteit van een gerecht. Een eenvoudig gerecht vraagt niet om een complex degustatiebier terwijl een eenvoudige pils niet overeind blijf bij een sterk gekruide keuken.

Bij vlees gaan we een eerder hevige toer op. Bij rood vlees zijn zware blonde of bruine abdijbieren op hun plaats en bij wild mag ook zeker naar de bruine kant gegaan worden. Stoofschotels genieten dan het best van een trappist of als je houdt van iets bijzonders waarom geen Vlaams roodbruin bier.

Bij kazen gelden dezelfde regels, lichte kazen eerder blond en sterke kazen passen meer bij bruin. Ook dessert kunnen zich door bieren laten vergezellen, vooral fruitbieren zijn hier op hun plaats.

Hieronder vind je een opsomming van geslaagde combinaties van biertypes en gerechten. Er werd rekening gehouden met het smaakgehalte van bier en gerecht, met het harmonisch geheel en met de volheid. Beschouw de tabel in de eerste plaats als een leidraad voor een ontdekkingstocht doorheen de culinaire biergastronomie.

Welcome

Respect16

Sorry! You must be at least 18 years old to enter this site.

Please enter your birth date below.

Please select your language.