top of page
Zoeken

Belgisch bier internationaal op de kaart: 32 Belgische brouwerijen op roadtrip door de VS

Bijgewerkt op: 12 okt. 2023

Vandaag wordt in het Walt Disney World Resort in Orlando (Florida) de aftrap gegeven van ‘Belgian Beer Week USA’. Een week lang zullen 32 Belgische brouwerijen samen langs de oostkust van de Verenigde Staten trekken. Het doel? Belgisch bier én de rijke Belgische biercultuur nadrukkelijk op de kaart zetten aan de overkant van de Atlantische oceaan. De tweede halte is Washington D.C., waar er o.a. een bierevenement in de residentie van de Belgische ambassadeur op de agenda staat en een ‘Belgian Beer Street Festival’. Daarnaast organiseren heel wat brouwers ook op individuele basis ontmoetingen met geïnteresseerde Amerikaanse klanten doorheen de week.


De Amerikaanse ‘Belgian Beer Week’ is een initiatief van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers in samenwerking met de federatie Belgische Brouwers. Het evenement kadert binnen een bredere ambitie om de unieke diversiteit van Belgisch bier als generiek merk ook daadkrachtig op de internationale kaart te zetten.


Van de grootste brouwerij ter wereld tot een breed spectrum aan kleinere en middelgrote brouwerijen waarvan sommigen vandaag nog niet actief zijn op de Amerikaanse markt, allen reizen ze deze week af om samen het unieke karakter van Belgisch bier onder de aandacht te brengen. “De collegialiteit onder de Belgische brouwers is groot,” stelt Grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok Alain De Laet, “alle brouwers begrijpen dat we samen het merk ‘Belgisch bier’ veel sterker kunnen neerzetten op het internationale toneel. Daarna is het ieder voor zich om eigen commerciële keuzes te maken in een poging de Amerikaanse consument te bereiken.”


Het is de allereerste keer dat zo’n uitgebreide delegatie van Belgische brouwers naar het buitenland trekt. De biermarkt in de Verenigde Staten is nu als eerste aan de beurt, omdat die zich sinds enkele jaren laat kenmerken door een populaire ‘craft-scene’. Belgisch bier staat symbool voor passie, kwaliteit en vakmanschap. Eigenschappen die men vanuit sommige craft-bewegingen als weinig vernieuwend zou kunnen beschouwen. Maar niets is natuurlijk minder waar. De enorme diversiteit en creativiteit van onze Belgische bieren maakt ons juist uniek én toonaangevend in de wereld. Generatie op generatie hebben Belgische brouwers hun recepten verfijnd. Dit heeft geleid tot de immense verscheidenheid die de Belgische biercultuur kenmerkt. Vandaag telt België maar liefst 430 brouwerijen en meer dan 1.500 verschillende biermerken. Die diversiteit in stijl, smaak, geur en kleur neemt jaar na jaar verder toe en het verbindende karakter van bier is daarin de constante factor. “Bier brengt mensen samen. Altijd en overal. De Belgische biercultuur is historisch verankerd in onze samenleving en dit werd in 2016 ook officieel bevestigd met de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO. Ook dat is een essentieel onderdeel dat we tijdens deze week in de VS onder de aandacht willen brengen” zegt Krishan Maudgal, directeur van de federatie Belgische Brouwers.


Daarnaast pronken veel Amerikaanse brouwerijen met ‘Belgian style’ op hun etiketten. “Op zich mogen we daar als Belgische brouwers best trots op zijn, maar we moeten natuurlijk opletten dat deze bieren ook werkelijk aan al onze stijlrichtlijnen blijven voldoen. Met deze kernboodschappen trekken onze brouwers de plas over”, besluit Krishan Maudgal.Na de evenementen in Florida, reizen de Belgische brouwers door naar Washington D.C. waar ook tal van activiteiten gepland staan. Eén van de hoogtepunten is een groot evenement in de residentie van de Belgische ambassadeur waar elke brouwerij haar bieren zal kunnen aanbieden aan meer dan 300 genodigden. De brouwers zullen er heel wat contacten leggen met lokale horecaondernemers, invoerders, retailers en professionals om zo hun individuele uitvoer verder te kunnen uitbouwen. Tijdens het weekend staan er heel wat ‘meet-and-greets’ gepland tussen de brouwers en geïnteresseerde business partners. De week wordt afgesloten met een Belgian Beer Street Festival voor het brede Amerikaanse publiek.


De onderstaande brouwerijen nemen deel aan de Belgian Beer Week USA:

AB InBev – Abbaye du Val Dieu – Bières de Chimay – Boon – Cornelissen – De Bie –

De Brabandere – De Dool – De Halve Maan – Dilewyns – Dubuisson – Duvel Moortgat –

Het Anker – Het Nest – Huyghe – John Martin – Lefebvre – Lindemans – Orval – Rodenbach – Roman – Saint-Feuillien – Silly – Sint-Bernardus – The Brew Society – The Musketeers – Trappistes de Rochefort – Trappisten van Westmalle – Van Steenberge – Vanhonsebrouck – VBDCK – Verhaeghe

37 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page